Året 2020 snudde hverdagen på hodet. Det som før var helt normalt, ble ikke lenger anbefalt, og til og med ansett som galt. Fra å møtes med et håndtrykk eller klem, måtte vi nå møtes på Teams fra våre hjem. Å være nær eller sosial ble ikke anbefalt, verden var snudd opp-ned og det føltes litt banalt. Alt dette for at det ikke skulle gå pandemisk galt.
Midt oppi dette var planleggingen av neste års Hallingtreff godt i gang. Som vanlig ble det lagt opp til et tre dagers fagtreff på Geilo, med folk og fag i fokus. Selvsagt skulle fabrikken til Hallingplast vises frem, og programmet var fylt til bredden av spennende tema, enhver fag-nerd verdig.
Hallingplast-sjefen sjøl, Steinar Tragethon, er opptatt av hva Hallingtreff er og hva det gjør med og for folk. For Hallingtreff er ikke bare et fagtreff i Hallingdal, det er mest av alt et treffpunkt. For bransjen. Og siden bransjen vår er såpass liten, så vil man nettopp på Hallingtreff møte både kjente og nye fjes, nye og gamle bekjente. Det skapes nye kontakter og det sosialfaglige nettverket utøkes.
Hallingtreff er praktikernes arena, og her er det kompetansedeling på en rekke fagområder. Rørlegger Vidar Gullhav i Norsk Rørteknikk AS viser her hvordan vannrør og anboringer kan renses uten oppgraving.
Verdien av å møtes er ubetalelig, det gir en helt annen samhandling og forståelse av hverandre og av temaene som tas opp. På Hallingtreff diskuteres det fag mellom folk hele døgnet; i forelesningssalen, i kaffepausene, i baren og på dansegulvet for de som tør å bevege seg i den retning. Det er et par karer fra innlandskommunen Ål som har særlig snert i frasparket og snurrer damene raskere enn en snurrebass. Her nytter det ikke med slappe armer damer! Men med stive armer og glatte sko slipper du kanskje unna uten bruddskader. Men gud så moro!
Og med glimt i øyet deles erfaringer fra grøfta, fra gravemaskinen, fra hverdagen på kontoret eller fabrikken, kanskje har du noen nye produkter du har testet ut og kan anbefale, kanskje sitter naboen med erfaring og svaret på noe du har trøbla med lenge. Erfaringsdeling i sosial setting, - bedre kan det ikke bli.
Hallingtreffet starter allerede på toget fra Bergen eller Oslo. Her er det møteleder Borghild T. Folkedal som har startet «oppvarmingen» med noen av deltakerne i 2019.
Hallingtreffet starter egentlig lenge før du kommer til Geilo, det starter allerede på toget i retning Ål stasjon. Her er egne kupeer satt av kun til Hallingtreffere, og her går praten lystig hele veien fram. I gamledager kjørte vi buss og spiste vaffel på Hallingporten. Det var ølservering om bord og VA-lotto i bussen.
Nå er vi blitt for mange for å fylle en buss, vi er blitt mer miljøvennlige og vi venter med å drikke øl til det faglige innslaget er over. Men stemningen er fortsatt like god. Det er en egen følelse knyttet til det å være på trippeldager på Hallingtreff. Følelsen av samhold, humor, erfaringsdeling og glede. Det er høyt under taket, og vi deler kunnskap på tvers av bransjer og konkurrenter. Samtidig tilegner vi oss ny kompetanse og nye bekjentskaper.
Og etter hvert Hallingtreff spør Hallingplast-sjefen; hva kan vi gjøre enda bedre til neste år? Vi må ikke være redde for å fornye oss, men vi må beholde gløden og den åpne dialogen - på treffet som karakteriseres som vannbransjens tankesmie.
Mye av den faglige utvekslingen foregår også under utstillingsvandringene. Slik blir det ikke denne gang, men i 2022 er det 25-års jubileum, og da satser vi på fysisk treff.
Fabrikkbesøk hos Hallingplast er en fast del av programmet under Hallingtreff.
Denne gang blir det et møte med mange av medarbeiderne i produksjonen digitalt.
Utover sommeren og høsten 2020, ble det klart at det 24. treffet i rekken enten måtte avlyses eller avholdes i en alternativ form. Sannsynligheten for at denne pandemien var under kontroll var liten. Flere andre større fagtreffarrangører avlyste sine fagtreff av hensyn til smittesituasjonen i samfunnet. Sjefen på Hallingplast klødde seg i skjegget. Han er både framoverlent og innovativ, men særlig digital er han nok ikke. Og mest av alt, var han bekymret for den delen av Hallingtreff som angår nettopp treff. Altså aspektet med å møtes fysisk. Det har en enorm verdi, det vet alle som har vært med på Hallingtreff de siste 23 årene.
norsk og nordisk vannbransje, mener Hallingplast-sjefen, Steinar Tragethon.
I planleggingsgruppa var vi usikre på veien videre. Skulle Hallingtreff for første gang på 24 år virkelig avlyses? Lage hull i rekka liksom? Hva da med neste års 25 års jubileum, ville det måtte utsettes? Og hva om det også neste år der igjen var like mye pandemi og krav om avstand i landet og store folkemasser fortsatt ikke kunne møtes? Var det sosiale aspektet virkelig så viktig at det skulle få velte Hallingtreff i 2021? Eller var det den digitale gjennomføringen som satte litt frykt i arrangementskomiteens (kanskje særlig eldre) deltakere? Enkelte ord som «gammel og satt» og «sjuende far i huset» ble nevnt, dog med et stort glimt i øyet og uten nevneverdig fare for å bli kastet ut av gruppa. De yngste i gruppa, som nok faktisk også må anses å ha passert livets høydepunkt, som visstnok er 29, følte kanskje presset for å representere nettopp de yngre, og dro lasset i den digitale retning. Nå skal det også presiseres, at enkelte av de over 50 også følte seg unge og stemte for å arrangere det 24. treffet digitalt. Sjuende far i huset er ikke verken satt eller gammel, og slettes ikke treig, men han er Halling og må få tida til å bestemme seg. Og plutselig var gruppa enige om å kjøre treffet digitalt.
Deler av programkomiteen samlet under work-shop i Drammen, der det ble endelig bestemt at Hallingtreff 2021 skulle arrangeres digitalt.
Alt av planer måtte krympes, for et tre dagers digitalt treff hadde selv fagnerdene av noen arrangører vett nok til å forstå ville ta luven av enhver deltaker. Vi arrangerte workshop med en meters avstand oss imellom, og vipps så var revidert program spikret. Siden folket ikke kan komme til Hallingtreff, skal Hallingtreff komme til folket!
Hallingtreff 2021 skal være både sosialt og faglig, selv om vi ikke kan møtes fysisk. Når du logger deg på vil Steinar Tragethon ønske deg velkommen på vegne av Hallingplast, akkurat som når du ankommer fabrikken.
I fagbolkene er det lagt opp til dialog. Her vil du ikke sitte gjespende og stirre på en eneste powerpoint. Vi vil ha god dialog med deltakerne og sette av tid til spørsmål og avklaringer for hvert fagtema. Treffet vil avvikles fra et direktesendt studio på fabrikken, med ekspertpanel til stede underveis eller med oss digitalt. Programmet er spekket med interessante temaer som er relevant for vannbransjen, og som vi tror vil både engasjere og skape gode diskusjoner.
Det enkleste hadde vært å bare avlyse. Hoppe over Hallingtreff i 2021, slik Hallingen så lett danser hatten av kosteskaftet. Men vi vet bedre. Vi vet at vannbransjen trenger å møtes, om enn digitalt. I et år som har vært bratt og med mindre sosial kontakt enn ellers, ser vi viktigheten av å arrangere Hallingtreff tilnærmet som normalt. Vi trenger å kjenne at noe er som det pleier i alle disse anderledesdagene. Hallingtreffstemningen vil være som den pleier; åpen og raus og med mye fag og latter. Vi gleder oss inderlig til å se deg 13. januar 2021. Vel møtt, for Hallingtreff høve støtt!