Rørbloggen

Tungt landtak for Ormen Lange på Aukra

Skrevet av Audun Tomas Nerbø | 10. januar 2023

75 meter langt og over 40 tonn tungt. Det var store krefter i sving da Odd Småge AS la ned et nytt kabel-landtak på gassterminalen Nyhamna på Aukra. Her kommer en kabel som skal gi mer gass fra Ormen Lange-feltet. Prosjektleder Audun Tomas Nerbø orienterer.

Nylig leverte vi en av de mest kompliserte oppdragene vi har gjort som maskinentreprenør, og en jobb vi er stolte over å ha utført godt.

Med ekstra store SESU-XL rør har vi levert et 2x75 meter langt landtak for kabel fra Ormen Lange-feltet til gassterminalen Nyhamna på Aukra. På "offshore-engelsk" brukes begrepet landfall om det vi på norsk kaller landtak.

Første lengde landtak løftes ut for å taues til grøfta. (Foto: Brunes Foto)  

Aasta Hansteen blir det andre feltet som knyttes til Nyhamna, og flere blir det. Etter en betydelig oppgradering er anlegget satt i stand til å behandle gass fra andre felt i Norskehavet, tilknyttet Polarled-rørledningen. Eksportkapasiteten fra Nyhamna er nå 84 millioner standard kubikkmeter gass daglig.  

Landtak til kabel fra havbunnen

Oppdraget i høst henger sammen med denne oppgraderingen, men er primært en videreutvikling av det opprinnelige Ormen Lange-feltet. Her har vi etablert et 2x75 meter langt landtak for umibilical-kabler – "navlestreng" på norsk – til Ormen Lange.

Aker Solutions har kontrakten med JV/Shell, og vi er utførende entreprenør.

De to 75 m lange lengdene ligger i flomålet som landtak for en umbilical-kabel mellom Nyhamna og Ormen Lange-feltet. (Foto: Brunes Foto) 

Kabelen fører strøm, styresignaler og hydraulikk til kompressorer på bunnen som skal øke trykket i gassbrønnen. Hele Ormen Lange-feltet er en installasjon på havbunnen som får strøm og styring fra land.

Største SESU-XL

Landtaket er utført med SESU-XL i dimensjon 800 (innvendig). Det er den største dimensjonen Hallingplast har levert SESU-XL. Dimensjonen står ikke i katalogen, om man kan si det sånn. Men produsenten var positiv til å lage dimensjonen. Rørene ble sveiset til to 75 meters lengder.

Etter sveising av det innvendige røret ble skjøtene fylt med olivin og lukket med en plastkappe. Dermed fikk landtaksrøret en uniform 1000 mm utvendig diameter i hele lengden, som ga både enklere håndtering og økt styrke under håndteringen.

Det ble også påmontert en to tonns stål bellmouth i sjøenden før ledningen ble flyttet. Bellmouth-en gjør det enklere å entre kabelen inn i landtaket når kabelfartøyet kommer så langt.

Bellmouth-en veier to tonn. (Foto: Eget) 

Umibilical -kabelen legges i dette tilfellet fra havbunnen til land, og trekkes inn fra sjøsiden. Landtaket beskytter kabelen i skvalpesona.

Tunge rør og komplisert operasjon

Oppdraget vi i Odd Småge var "enkelt", i den forstand at det var godt definert: Vi skulle levere landtaket ferdig installert i overgangen mellom sjø og land. Men å løfte over 40 tonn ledninger fra land til riktig posisjon i sjø er langt fra enkelt.

Inspeksjon med ROV. (Foto: Brunes foto)

  • Stort og tungt, med tunge rør og store krefter
  • Mange aktører involvert
  • Håndtering med stor mobilkran, flere store gravemaskiner og arbeidsbåter på sjøen

De to 75 meters lengdene ble sveiset og påmontert den lokalt produserte bellmouth-en, liggende på stokker på plan mark. Under sveisingen ble det brukt gravemaskin og hjullaster til å bære frem rørlengder.

Utløftet ble gjort med en 250 tonns mobilkran foran, med fire 30 og 40 tonns gravemaskiner som bar bak og beltet etter. Størrelsen på mobilkranen ble valgt på grunn av rekkevidden.

Landtaket er klart til å ta i mot kabelen fra Ormen Lange. (Foto: Eget)  

Sammen løftet de ledningen ut i sjøen. Slepe- og arbeidsbåten Multi Pioner fra FSV tok imot enden, slepte den flytende ledningen til landtaksgrøfta og senket den kontrollert ned der mens den holdt igjen med vinsj. Med gravemaskin trakk vi lengdene inn i grøfta på land, slik at ledningen ble liggende riktig.

Omfylte rør ligger klare

Hele operasjonen ble utført fra land og båt. Arbeid i vannet ble utført med ROV, uten dykkere i sjøen. Nå er rørene omfylt og ligger der de skal. Når kabelfartøyet ankommer blir landtaksrørene åpnet og ledningen trukket gjennom opp til landinstallasjonen.  

Det er første gang vi har gjort en jobb med SESU-XL rør. Forslaget om å bruke den rørtypen kom fra sjøentreprenør G. Øye AS, som har brukt det på andre oppdrag. Ferdig vektede rør var vesentlig enklere å håndtere enn PE-rør påmontert eksterne lodd. Dessuten fjerner det enhver fare for loddras, som ville vært en katastrofe her. Bruk av SESU-XL gjorde en komplisert operasjon enklere.

Audun Nerbø, Odd Småge AS. (Foto: Eget) 

Dette er en av de mest kompliserte operasjonene vi har gjennomført. Jobben ble gjort for en oppdragsgiver som er svært opptatt av kvalitet og sikkerhet, og som sa seg ytterst fornøyd etter utført arbeid.

Vi er stolt over å ha levert et vellykket oppdrag, der våre folk har samarbeidet med dyktige fagfolk fra flere aktører:

  • Preplast AS på sveising
  • Hallingplast AS som leverandør av SESU-XLrør
  • Bauta AS på produksjon av bellmouth-en
  • G. Øye AS som sjøentreprenør på undervannsarbeid
  • FSV Group AS som rederi med slepe- og arbeidsbåt
  • Crane Norway AS med mobilkran

Vi takker alle mann for innsatsen, og ser fram til neste gang vi kan møtes på en jobb.

Lokal entreprenør

Odd Småge AS er en maskinentreprenør i Aukra kommune, ute på kysten av Møre og Romsdal. Vi er den største entreprenøren lokalt i kommunen, og en av de større i Romsdal. Akkurat som våre kollegaer andre steder i landet lever vi av å levere variert VA- og grunnarbeid av god kvalitet.

Gjennom årene har vi lagt ned mange timer med maskiner og fagfolk i arbeid med og rundt Nyhamna på Aukra, som ble bygget som et prosessanlegg for prosessering og eksport av gass fra Ormen Lange-feltet i Norskehavet. Prosessanlegget på Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal ble satt i drift i 2007.

 

Fjell i grøftetraseen ble boret og sprengt under en utlagt steinfylling. (Foto: Brunes Foto)

Nyhamna er eid av et joint-venture-interesseselskap bestående av Equinor, Petoro, Shell, Ineo, Wintershall, OMV, North Sea Infrastructure, Total, ConocoPhillips og CapeOmega. Shell er teknisk tjenesteyter for Nyhamna prosessanlegg, mens Gassco er operatør for anlegget.

Ormen Lange og Nyhamna

Ormen Lange er et av de største industriprosjektene i Norge noensinne, og Nyhamna var i utbyggingsperioden landets største industriarbeidsplass. Til sammen medvirket 20 000 personer fra over 50 land i utbyggingen 2004-2007. Hydro var operatør for utbyggingen, mens Shell fikk operatøransvaret for driften og tok over anlegget 1. desember 2007.

 

SESU-XL med innvendig dimensjon 800 mm ble sveiset til 75 meters lengder.  (Foto: Eget) 

Vi i Odd Småge AS har vært en leverandør til dette anlegget helt fra starten. Det er vi fortsatt, og vi har til enhver tid folk og utstyr i arbeid på Nyhamna.  

Jeg har selv vært ansatt i Odd Småge AS siden 2013, og kjenner anlegget godt fra arbeid som formann og stikningsingeniør hos andre arbeidsgivere. Jeg har hatt adgangskort til Nyhamna siden første den første skuffa ble satt i bakken i 2004.

En 200 tonns mobilkran (pga rekkevidde) og fire gravemaskiner 30-40 tonn løftet lengdene. (Foto: Brunes Foto)

Viktig energi til Europa

Det har vært – og er – svært interessant å jobbe tett på et anlegg med en sentral rolle i Europas energiforsyning. Anlegget har vært i utvikling hele tiden, og det er et spennende både for meg og bedriften å få være med på det.

Russlands krig mot Ukraina har skapt store endringer i sikkerhetssituasjonen i Europa, blant annet knyttet til energileveranser. Det har vi naturligvis merket på Nyhamna, og vi har fått mange anledninger til å tenke gjennom hvor viktig dette anlegget faktisk er.