Quick-Twist

Denne gangen skal vi ta for oss et innovativt produkt fra den tyske produsenten Reinert-Ritz. Slagordet om at det «enkle er ofte det beste», gjelder i stor grad for dette produktet som har fått navnet Quick-Twist.

Det er et år siden jeg for første gang ble presentert for en prototype av Quick-Twist i forbindelse med et besøk hos vår tyske samarbeidspartner Reinert-Ritz. Det gikk ikke lang tid før vi fikk vår første forespørsel om en løsning, som kunne redusere antall tilpasningsstykker i vannkummene.

Quick-Twist testes i Vestbyen

Henvendelsen kom fra VA-ingeniør Sindre Eike Worren i Norconsult, som var engasjert i Vestbyen-prosjektet på Jessheim.

Vestbyen blir en ny bydel på Jessheim, og ligger bare 600 meter fra Jessheim sentrum. Her skal det føres opp drøyt 700 leiligheter, næringslokaler, butikker og et hotell med alt av nødvendig infrastruktur både over og under bakken. Første byggetrinn er godt i gang, og Becker Entreprenør har entreprisen på alt av grunnarbeider.

Sparer tid på enklere montering

Kummer med tilhørende armaturer er en viktig del av vann-nettet som etableres i Vestbyen. Montering i kummer tar ofte lang tid, det er en omhyggelig men svært viktig prosess. Produktet Quick-Twist er med på å redusere monteringstiden betydelig for rørleggeren, ved hjelp av en justerbar krage, der hvor man har PE-rør inn mot armatur i vannkum. Kragen kan med ett enkelt håndgrep justeres med en hakenøkkel inn eller ut 15 millimeter begge veier, totalt 30 millimeter.

Den finnes både som flensespiss og som flens-flens. Sistnevnte kan brukes som ren erstatning for PZ/ PF stykke, med den forskjellen at Quick-Twist er mye hurtigere å betjene. På begge typene benyttes HP flens og som er beregnet for trykksatte systemer. De finnes foreløpig i dimensjonene fra DN100-DN250.

Becker Entreprenør har entreprisen på alt av grunnarbeider i den nye bydelen som nå vokser fram på Jessheim. Fra venstre anleggsleder Jonatan Gross, Becker Entreprenør, salgssjef VA Amund Haustveit, Hallingplast, bas/maskinkjører Tore Smedsrud, Becker Entreprenør, teknisk selger VA Ivar Løkken, Ahlsell, rørlegger Thomas Bedkowski, lærling Theo Krane og grunnarbeider Jostein Frøstadvåg, alle Becker Entreprenør.Becker Entreprenør har entreprisen på alt av grunnarbeider i den nye bydelen som nå vokser fram på Jessheim. Fra venstre anleggsleder Jonatan Gross, Becker Entreprenør, salgssjef VA Amund Haustveit, Hallingplast, bas/maskinkjører Tore Smedsrud, Becker Entreprenør, teknisk selger VA Ivar Løkken, Ahlsell, rørlegger Thomas Bedkowski, lærling Theo Krane og grunnarbeider Jostein Frøstadvåg, alle Becker Entreprenør.

Les også: Hva kan VA-bransjen lære av oljeindustrien?

Positive tilbakemeldinger på Quick-Twist

Tilbakemeldingene fra rørleggerne på Vestbyen-prosjektet er udelt positive. Qiuck Twist er et monterings- og demonteringsstykke for PE inn mot armatur, og det ligger i navnet at dette er produkt som er mye raskere å montere enn det tradisjonelle PZ-stykket. Det er mye skruing både ved montering og demontering med den tradisjonelle metoden, men her har Reinert Ritz kommet fram med et svært tidsbesparende produkt. Quick-Twist monteres eller demonteres i løpet av sekunder.

Quick-Twist består av godt kjente flenseløsninger, som er pakket inn i ett nytt format – og derfor kan man fortsatt lene seg på de vanlige godkjenninger som Reinert-Ritz har på sine kvalitetsprodukter, selv om produktet er helt nytt og ikke del av noen standard.

quick twist illustrasjon

Holdbar og lett

I motsetning til konvensjonelle komponenter, er Quick-Twist en lett og holdbar plastkomponent, som også er hundre prosent korrosjonsbestandig. Demonteringsleddet er hovedsakelig laget av PE 100 og sterk kompositt. Den godt gjennomtenkte vridningsmekanismen betyr at lengden blir justert ved å vri på flensen med en tilhørende hakenøkkel.

Tidsbesparelsen er betydelig, og rørleggerne hos Becker Entreprenør nøler ikke med å hevde at nyvinningen er svært brukervennlig.

Rørlegger Thomas Bedkowski i Becker Entreprenør ble umiddelbart begeistret da han kunne benytte Quick-Twist under monteringen i Vestbyen på Jessheim.Rørlegger Thomas Bedkowski i Becker Entreprenør ble umiddelbart begeistret da han kunne benytte Quick-Twist under monteringen i Vestbyen på Jessheim.

Da rørlegger Thomas Bedkowski hos Becker Entreprenør tok oss med ned i en kum på Vestbyen-prosjektet var han tydelig på at han var glad for å slippe å skru på alle PZ-stykkene som opprinnelig var prosjektert inn i kummene. Med Quick Fix ble alt løst med èn nøkkel ved å vri framover eller bakover etter behov. På de større PZ stykkene er det gjerne 12 stenger som må tilpasses, og det tar lang tid.

Amund Haustveit hos Hallingplast og Ivar Løkken hos Ahlsell på Jessheim, mener Quick-Twist er et spennende tilskudd til rørleggerens verktøykasse.Amund Haustveit hos Hallingplast og Ivar Løkken hos Ahlsell på Jessheim, mener Quick-Twist er et spennende tilskudd til rørleggerens verktøykasse.

Teknisk selger VA, Ivar Løkken ved Ahlsells avdeling på Kløfta viste sunn skepsis da bestillingen kom på et antall Quick-Twist. Vi er ikke vant med at det kommer så mye nye produkter i vår bransje. Ivar Løkken nøler imidlertid ikke med å si at han er overbevist om at dette kan bli et spennende tilskudd til verktøykassa for rørleggerne. Han kaller det faktisk for en solskinnshistorie.

Les også: Trygg transport av drikkevann er samfunnskritisk og viktig

Mange muttere på et PZ-stykkeRørleggere som har jobbet med innbyggingsstykket (PZ-stykke) vet at dette er et stykke som består av masse gjengestenger og muttere. Han vet også hvor tidkrevende det er å montere og demontere PZ stykkene i kum. Ved montering mot PE løsflens kreves lengre gjengestag, ifølge monteringsanvisningen. Dette igjen betyr at alle gjengestengene gjerne må byttes ut. Ved å studere bildet under ser du at det er totalt 40 muttere som må skrues til.

Sparer tid og antall deler

Tid er penger også i anleggsbransjen, og det er ingen grunn til å legge skjul på at Quick-Twist har en høyere pris enn en vanlig PE krage eller løs flens. Inntjeningen skjer først og fremst ved innspart tid i monteringen, færre deler og kanskje mulighet for å gå ned i kum dimensjon. Foreløpig er Quick-Twist et nytt produkt som produseres og leveres etter ordre. Derfor kan leveringstiden være litt lang. Men dersom markedet tar imot nyvinningen og volumet økes, vil Hallingplast selvfølgelig ta disse inn som et standard produkt til lageret i Ål. Der vil vi også kunne forlenge flensespissene til 1,2 meter for å oppfylle krav til montering i Miljøblad nr. 112

Det tar alltid litt tid å beskrive inn et nytt produkt i VA Norge. Derfor er det en vei å gå før vi når ut til alle konsulentene og kommuner med dette budskapet. Jeg er imidlertid overbevist om at de vil komme på banen og beskrive denne enkle og solide måten å montere PE inn mot armatur.

Ta gjerne en titt på Reinert Ritz sin egen gjennomgang av Quick-Twist.

Bli varslet om nye innlegg: Abonner på Rørbloggen Meld deg på ›