Slik sveiser du ferdig vektet synkerør

Sveising av ferdig vektede PE trykkrør høres kanskje komplisert ut. Vi på Hallingplast har produsert enkle instruksjonsfilmer som omhandler sveising av ulike rørmaterialer. Denne gang tar vi for oss synkerør, som går under betegnelsen SESU-pipe 

SESU-pipe er et ferdig vektet PE trykkrør for sjøledninger. Dette røret leveres i rette lengder eller på kveil. Rørene skjøtes normalt som vanlige PE trykkrør med speil- eller elektromuffesveis.

Les mer om SESU-pipe, ferdig vektet sjøledning på våre nettsider.

Rørene leveres avmantlet for både speil- og eller elektromuffesveis for å gjøre det enklere å raskere å gjennomføre sveising ute på anleggsplassen. Ved speilsveising er det viktig å benytte en vanlig bred sveisebakke nærmest varmespeilen, altså der kappen er fjernet slik at man spenner inn direkte på PE-røret under kappen. 

På den bakerste sveisebakken må det benyttes en sveisebakke som passer utenpå kappa, eller man sørger for å stabilisere røret på hver side av sveisemaskinen, slik at det holder med en sveisebakke. Dette kan nok kreve noe tilpasning ute på riggen, og her er forarbeidet «alfa og omega». 

Les vår samleside: Norge er som skapt for sjøledninger

Når rørene er spent inn i sveisemaskinen følges normal sveiseprosedyre. Elektrosveising gjøres som vanlig ved å markere innstikk, fjerne oksydensjiktet med roterende skrapeverktøy og markere innstikk, mer informasjon om metoden kan du lese i ressursbanken på våre web-sider. Vi har tatt frem en hurtigguide som viser stegene i prosedyren her.    

Dersom det skal monteres en anboring eller ett rør må kappes, må kappen fjernes før sveising tar til. Det beste alternativet da er å bruke en sirkelsag, og stille dybden slik at man ikke kutter inn i trykkrøret under kappen.  

Se også: Slik sveiser du PP-rør

La deg inspirere og få nyttig kunnskap ved å se videoen eller snakk med en av våre dyktige rørspesialister på Hallingplast når som helst.  

Bli varslet om nye innlegg: Abonner på Rørbloggen Meld deg på ›