Bergen Vann forvalter ca 55 kilometer undervannsledning, fordelt på omtrent 240 strekk. Hvordan er det å drifte undervannsledninger i et sånt omfang? Overingeniør Sigmund Skibenes orienterer om erfaringene fra Bergen. Èn type ledninger er mer utfordrende enn andre. Snart kommer et stort avløpsprosjekt i Bergen, der direkteutslipp til Fanafjorden skal vekk.
Temaer: PE-rør, Sjøledninger, Synkerør, Elektrosveising
Her legger Grimsrud Entreprenør avdeling Kystmiljø en ny 355 mm vannledning over Krogstadfjorden. Med 4600 meter sjøledning bygger Råde kommune vann og avløp til en del av kommunen som mangler offentlig VA. Prosjektet er entreprenørens og kommunens første store møte med SESU-XL, ferdig vektet PE-rør for bruk i sjøledninger. Se bilder og les prosjektlederens orientering om erfaringene med den nye rørtypen.
Temaer: PE-rør, Sjøledninger, Vannforsyning, PE-sveising
Vann- og avløpsanleggene i Kristiansand har en gjenanskaffelsesverdi på om lag 15 milliarder kroner. Det skal gjøres store investeringer for oppgradering av vannledninger og spillvannsledninger. Dette for å sikre trygg vanntilførsel og å redusere fremmedvann og utslipp.
Temaer: PE-rør, Sjøledninger, NoDig, SESU XL
Da bildene fra det tragiske Gjerdrum-raset rullet over TV-skjermene var vi alle preget av sjokk. Hvordan kunne et så stort område synke sammen og ta med seg mennesker, boliger og infrastruktur? Det vil ta lang tid før vi får det endelige svaret på dette spørsmålet, men det vi vet er at dette var et kvikkleireskred som krevde 10 menneskeliv.
Temaer: PE-rør, Sjøledninger, PE100RC, Ras
Polyetylen (PE) har gjennom mange år vært det selvsagte valget for sjøledninger. For å senke røret har det vært vanlig å benytte betongvekter som festes på røret. Synkerørene fra Hallingplast er en videreutvikling der belastningen produseres som en tung kappe utenpå medierøret.
Temaer: Vann og avløp, PE-rør, Sjøledninger, Synkerør, PE100RC
Prosjektene innen vann og avløp står i kø i Meland kommune og jeg er opptatt av at kommunen skal oppleves som en pådriver og ikke en bremsekloss.
Temaer: Vann og avløp, PE-rør, Sjøledninger, PE100RC
Valgte sjøledning på 200 meters dyp fremfor en kostbar ombygging av renseanlegget
Av Sverre Tragethon 19. februar 2019
Da fylkesmannens miljøvernavdeling i Sogn og Fjordane i 2010 ga Årdal kommune pålegg om å få orden på sitt avløpsutslipp i Årdalsvatnet startet en spektakulær prosess. Prosjektet viste at miljøbevissthet lønner seg.
Temaer: Vann og avløp, PE-rør, Sjøledninger
På en imponerende riggplass ved Strandsaga i Brumunddal ligger kilometervis med PE-rør fra Hallingplast. I Mjøsa bukter en sjøorm på flere tusen meter med 560 mm avløpsrør seg rundt i Furnesfjorden, klar for senking ned til mellom 30 og 70 meters dyp.
Temaer: Vann og avløp, PE-rør, Sjøledninger, PE100
I Årdalsvatnet og videre til Årdalsjorden buktet det seg en «sjøorm» på flere tusen meters lengde som trives best på 200 meters dybde. Det å senke ned en avløpsledning på dypet krever god prosjektering og nøyaktig kunnskap om bunnforhold, strømninger, bølgekraft og andre påvirkningsfaktorer.
Temaer: Sjøledninger, SESU, Synkerør
I mange år har montører festet enten blylodd eller betonglodd rundt rør for senking i innsjøer eller fjorder. Det har vært både tidkrevende og kostbart. Hallingplast AS benytter mineralfylt PP, hvor støv av barytt blandes med Polypropelen (PP) slik at det får en egenvekt på linje med armert betong.
Temaer: Sjøledninger, SESU, Synkerør