Tross en tidlig start, var det mange våkne blikk blant publikum da Hallingtreff gikk av stabelen for 22. gang på Geilo. Foran ventet en dag fylt opp av interessante foredragsholdere, spennende tematikk og et mangfold av innfallsvinkler.
Det var med et varmt engasjement daglig leder i Hallingplast, Steinar Tragethon, ønsket velkommen. Salen hadde fylt seg opp med nærmere 300 deltakere - alt fra entreprenører, produsenter, rådgivere og ledere. Uavhengig av hvor de ulike befant seg på verdikjeden, ble det nikket så og si synkront da Steinar understreket viktigheten av å få på plass en fagutdanning for praktikere i VA-bransjen.
- Kompetanse bygges gjennom kombinasjonen av praktisk og teoretisk erfaring. Det bør være et felles mål at jobben vi gjør skal holde en så høy kvalitet som mulig.
Far og sønn Hallingplast; Steinar og Sverre Tragethon (sistnevnte med ryggen til), drar i havn atter en vellykket tankesmie for vannbransjen til fjells. All foto: Nina Aamot
En av Hallingtreff sine store patrioter gjennom tidene, VA-rådgiver Arve Hansen, omtalte konferansen som vannbransjens tankesmie. Og det var nettopp denne tradisjonen Steinar tok videre i sin åpningstale. Aktualiteter skal drøftes og det med en takhøyde som i år ble målt til å være nærmere 7 meter.
Les mer om Hallingtreff 2019 »
Første foredragsholder var administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb. Hun understreket i likhet med Steinar verdien av kompetanse.
300 i salen; Hallingtreff samler bransjen med hele bredden av verdikjeden.
- Det er på ingen måte mindre viktig å vite hva man driver med når det skal legges vann og avløpsrør som hele samfunnet er avhengig av, enn når det skal legges rør inne i et hus. Det er kjipt når det skjer feil der og, men konsekvensene er ganske mye større når det kommer til vann og avløp.
Som svar på sin egen frustrasjon og Steinars etterlysning, kunne Julie informere om at det skjer konkrete tiltak i retning av å få på plass en utdannelse. Allerede i mars starter jobben med å sikre en god læringsplan og det blir oppstart av studiet i 2020.
- Dette er et eksempel på hva vi kan få til når organisasjonene jobber sammen.
Vil helst ut på anlegg; Administrerende leder i MEF, Julie Brodtkorb, er ei dame som sjonglerer byttet mellom stiletthæler og vernesko med letthet.
Med en fengende og dreven stemme tok Julie Brodtkorb oss videre med inn i sine fanesaker. Hun snakket blant annet om hvor mye unødvendig tid og ressurser som blir brukt på dårlige rutiner. Dårlige i den forstand at de ikke fungerer rent praktisk. Det oppstod lett humring i salen da hun med en veletablert internhumor dro noen eksempler. Som da hun besøkte Johan langt til skogs i Melhus kommune. Johan skulle grave en grøft på oppdrag for Statnett, men før han kunne sette spaden i jorda måtte det hver morgen på plass et arbeidplanleggingsmøte. Som eneste deltaker gikk møtet relativt raskt, men det skulle sendes et referat til Statnett for godkjenning før Johan kunne starte opp med arbeidet. Problemet var bare at det ikke var noe internettdekning der han befant seg. Ja, også videre.
- I dette tilfellet fikk MEF etter hvert til et møte med Statnett og vi satt oss ned i fellesskap der vi fikk til et regelverk som er relevant og fungerer i praksis.
To fra MEF; Jørn Evensen (Regionsjef i MEF Buskerud) og Ole-Bjørn Øygard (styremedlem i MEF Buskerud) kunne godt tenkt seg at enda flere entreprenører fant veien til Hallingtreff.
Nestemann ut var lekkasjesøker Arnt Olav Holm. I over 50 år har han inspisert rør primært i Vestfold, og selv kaller han foredraget en lekkasjesøkers beretning. Han åpner opp med å stadfeste noen fakta.
- Norge er per i dag verstingen på vannlekkasje i Europa med et svinn på nærmere 40%. Dette er en stor samfunnsmessig utfordring.
Videre tok Holm oss med på en reise i ulikt utstyr som har blitt brukt gjennom historien - alt fra den analoge geofonen på nærmere 60 kilo til moderne, digitale søkere som går i lomma. Tidene forandrer seg, men aktualiteten er den sammen. Det er i stor grad feil på nyanlegg som forårsaker mye trøbbel, men Holm tror på fremtiden. Med bransjen i ryggen ønsker han i regi av Rørinspeksjon Norge å blant annet gjennomføre operatørkurs for lekkasjesøkere.
Sosialt og lærerikt; Utstiller Kåre Aabye er fast deltager på Hallingtreff. Her møter han gamle kjente og får med seg siste nytt i bransjen.
Det ble en dag fylt opp av nye perspektiv og spennende problemstillinger. Men, en ting er i alle fall sikkert: Vann og avløp er en av de viktigste infrastrukturene vi har. Og hvis hele verdikjeden stiller med samlet kompetanse, ser fremtiden rørende lys ut.