Sveising av ferdig vektede PE trykkrør høres kanskje komplisert ut. Vi på Hallingplast har produsert enkle instruksjonsfilmer som omhandler sveising av ulike rørmaterialer. Denne gang tar vi for oss synkerør, som går under betegnelsen SESU-pipe.
Gjøvik kommunes sjøledningsprosjekt med etablering av reservevannløsning mellom Gjøvik og Redalen, et strekk på 12 km, har fått stor oppmerksomhet. En av grunnene er at kommunen gjennomførte et pilotprosjekt med den nye SESU-XL- sjøledningen fra Hallingplast.
Leverandører kan også spille en sentral rolle i samspillskontrakter. Denne type kontrakter tas i bruk i stadig større grad også i vann- og avløpsprosjekter, og dette har vi Hallingplast gode erfaringer med.
Temaer: SESU, NoDig, PE100RC, Samspillsentreprise
Botkyrka kommune, sørvest for Stockholm med sine 95.000 innbyggere, har nylig etablert en ny overføringsledning for vann, avløp og fiber på totalt 5,5 kilometer. De fleste strekkene ble gjennomført med ulike NoDig-metoder i landbruksområdet Grødinge i Botkyrka.
Dykkerentreprenøren Rør- Dykk AS i Hagavik utenfor Bergen installerte våren 2016 en 3,5 kilometer lang sjøledning for drikkevann til Lindås Kommune. Jobben ble utført i rekordfart takket være SESU- pipe, ferdig vektet PE- rør, fra Hallingplast.
Temaer: Vann og avløp, SESU, Synkerør
I Årdalsvatnet og videre til Årdalsjorden buktet det seg en «sjøorm» på flere tusen meters lengde som trives best på 200 meters dybde. Det å senke ned en avløpsledning på dypet krever god prosjektering og nøyaktig kunnskap om bunnforhold, strømninger, bølgekraft og andre påvirkningsfaktorer.
Temaer: Sjøledninger, SESU, Synkerør
I mange år har montører festet enten blylodd eller betonglodd rundt rør for senking i innsjøer eller fjorder. Det har vært både tidkrevende og kostbart. Hallingplast AS benytter mineralfylt PP, hvor støv av barytt blandes med Polypropelen (PP) slik at det får en egenvekt på linje med armert betong.
Temaer: Sjøledninger, SESU, Synkerør
Slik skal du prosjektere inntaksledninger og overføringsledninger
Av Sverre Tragethon 11. desember 2018
Vår samfunnsstruktur er avhengig av å føre ferskt drikkevann trygt frem over store avstander og ofte komplisert terreng. Mye av rørfremføringene skjer på åpent vann eller gjennom trange og strie elver og på bunnen av gjørmete tjern. I denne artikkelen får du lese mer om montering av inntaksledninger for drikkevann, trykkbelastning, rengjøring og utfordringer med strøm og bølger.
Temaer: Sjøledninger, SESU, Synkerør, Inntaksledninger, overføringsledninger
På grunn av stort behov for inntak og overføring av drikkevann, transport av avløpsvann og utslipp fra industri og renseanlegg, var Norge et foregangsland når det gjaldt bruk av sjøforlagte ledninger på VA anlegg. De første PE-sjøledningene av litt størrelse ble lagt i Telemark i 1962. I denne artikkelen deler jeg noen av egenskapene og fordelene med disse «Norges-rørene». Du skal få litt innsikt i prosjektering og belastning for vann-, utslipp- og inntaksledninger.
Temaer: PE-rør, Sjøledninger, SESU, Synkerør
14.-16. januar 2019 arrangeres Hallingtreff for 22. gang, og det er plass til omlag 250 deltakere. Vi fikk svært god tilbakemelding på 2018-treffet og tror neste års treff på Geilo vil bli like utbytterikt. Vi håper å se deg!
Temaer: Vann og avløp, PE-rør, Sjøledninger, SESU, Synkerør, Hallingtreff