HRT-bjornafjorden-mont-1000

En viktig råvannsledning røk på bunnen av Gåssandvatnet og satte vannforsyningen i Bjørnafjorden kommune i fare. Hordaland Rørteknikk heiv seg rundt, fikk med seg riktige samarbeidspartnere og gikk løs på hasteoppdraget med å sveise, trekke og senke en ny 2,7 kilometer ledning. VA-prosjektleder Carl Johan Haugen orienterer om hvordan det foregikk.

I midten av august fikk vi den første varslingen fra Bjørnafjorden kommune. De hadde fått brudd på en råvannsledning i Gåssandvatnet.

Den er én av to ledninger fra vanninntaket til vannbehandlingsanlegget, og derfor svært viktig.

Gjennom vår rammeavtale med kommunen fikk vi tilbud om å utføre jobben med å legge en ny ledning. Det er en jobb jeg er glad for at vi fikk muligheten til å gjøre.

New Call-to-action

Bjørnafjorden kommune

Bjørnafjorden ligger sørøst for Bergen. Kommunen ble etablert i forbindelse med kommunereformen i 2020 gjennom sammenslåing av Os og Fusa kommuner.

Befolkningen teller omkring 25 000 innbyggere.

Omkring 30 av dem er ansatt hos oss i Hordaland Rørteknikk. Fra vårt hovedkontor i Holmefjord i "Fusa-delen" av kommunen jobber vi for vår egen kommune, samt for oppdragsgivere på Vestlandet og i andre deler av Norge. Siden starten i 2006 har vi i Hordaland Rørteknikk vokst til en robust virksomhet med omtrent 30 kompetente og erfarne ansatte.

HRT-bjornafjorden-kjetil

Prosjektleder Kjetil Vikane i Bjørnafjorden kommune. 

Vi utfører oppdrag på flere virksomhetsområder:

  • VA
  • NoDig
  • VVS
  • Havbruk
  • Vannkraft

Ny DN500 vannledning

Oppdraget var å legge en ny loddet ledning på 2740 meter DN500 SDR11, på langs av det nevnte Gåssandvatnet. Den gamle ledningen – en PE-ledning fra 70-tallet – var på på 315 mm. Parallelt med den går en DN450 som er av nyere dato, og som nå kjøres på maksimal kapasitet.

Les også: Tungt landtak for Ormen Lange på Aukra

Vi omdisponerte interne ressurser for å ta tak i denne hastejobben, og kontaktet aktuelle eksterne ressurser. IMC Diving er en mangeårig samarbeidspartner på dykking og arbeider i vann.

HRT-bjornafjorden-utsveising

Rigg- og sveiseplass i prosjektet, innerst i Gåssandvatnet. (Foto: HRT) 

De er i stor grad "en av oss" på jobber som dette, og stilte naturligvis opp. De har levert lodd, loddmontasje og alt av logistikk med slep, senking og dykking. Selv stilte vi med anleggsledelse og sveising, mens håndtering på sveiseplass ble gjort med innleid 22 tonns gravemaskin.

Rask levering av SDR11 rør

Å få tak 2,7 kilometer DN500 SDR11 rør på kort varsel er ingen selvfølge. Vi kontaktet Hallingplast, som også heiv seg rundt: Kun 6-7 dager etter det første møtet med kommunen leverte Hallingplast den første lasten på 400 meter rør i 20-meters lengder. Det er rimelig kjapt, og viser at Hallingplast er veldig fleksible på å produsere ting når man trenger det fort.

HRT-bjornafjorden-carl

Carl Johan Haugen, Hordaland Rørteknikk. (Foto: HRT) 

Da var det for bare å begynne å sveise. I løpet av den lille uka hadde vi funnet en god plass for utsveising, på en strand innerst i Gåssandvatnet. For å komme dit må vi kjøre fem kilometer på en til dels dårlig kommunal vei.

Å komme inn der med semitrailer var helt uaktuelt. Rørene ble derfor losset i motsatt ende av vannet, på gamle E39. Vi fikk stenge veien etter klokka 17. Rørene ble losset med kranbil, lagt rett i vannet og med åpne ender tauet i bunter på to og to rør inn til sveiseplassen.

HRT-bjornafjorden-rorlast

Første lass med 20 meters rørlengder ankommer losseplass. 

Sparer tid på sveising

At rørene ble levert i 20-meters lengder sparte oss for mye sveisetid.

Sveiseplassen var prima. Flatt og fint, og nært vannet. Midt i den jobben måtte vi avbryte noen dager med oversvømmelse. Mye nedbør gjorde av vannstanden steg, og hele sveisecontaineren ble stående under vann. Heldigvis skjedde dette onsdag og torsdag på et anlegg med fire dagers uke.

HRT-bjornafjorden-oversvommelse

Oversvømmelse på riggplass. Rør og utstyr holdt seg på plass. 

Vi hadde laget prosedyrer i tilfelle flom, og pakket vekk alt utstyr som ikke tålte vann. Etter helgen hadde vannet trukket seg tilbake, og vi kunne gjenoppta jobben.

Les også: Stor undervannsledning skal forsyne "nye" Fornebu med vann

Selve utsveisingen gikk på fire uker på rigging og sveising, og en uke på å senke. Den nye ledningen ble koblet i sørenden (der de ble losset av transporten).

Senere på høsten – noen uker forsinket på grunn av værforhold som tillot tilkomst kun med helikopter – ble kummen støpt og ventiler og rørdeler montert. Sammenkobling og omlegging av forsyningen til den nye kummen startet i slutten av november.

Dronevideoen under gir et overblikk over vannet og anleggsområdet. (Artikkelen fortsetter under videoen)

Arbeid med vannforsyning

Som entreprenør må man være fleksibel og kunne ta oppdrag på kort varsel. Spesielt når man jobber med så kritisk infrastruktur, og vannforsyningen til tusenvis av mennesker står på spill. Det blir litt armer og bein i starten av en sånn prosess, men selve jobben har gått bra.

Les også: Her legger de sin første undervannsledning UTEN lodd

En jobb som dette har en viktig synergieffekt og stor verdi ut over den rene omsetningen i kroner og øre. Internt i firmaet og mellom samarbeidspartnerne gir en "blålysjobb" som dette en boost i guts og pågangsmot blant de som jobber med det.

Når alle er innstilt på at det skal gå bra, så får man til det utroligste. Det er moro å være med på.