Norge får en ny, sterk fiberforbindelse mellom Oslo og Stavanger, som knytter oss bedre til internett og den digitale verden. Med loddfritt 40 mm SESU-cable fiberkabelrør går den godt beskyttet gjennom fjellvann og følsomt fjellterreng. Se hvordan leggingen gikk med minimale inngrep i miljøet.
Gjennom sommeren og høsten 2022 la Lyse Fiber sammen med entreprenører ned kabelrør og blåste fiber til en helt spesiell fiberforbindelse. Den gir Norge en sterkere og sikrere digital forbindelse med resten av Europa.
Selve fiberen er lagt på en måte som sikrer både forbindelsen og det følsomme miljøet i naturen den krysser på veien.
Med SESU-cable fiberkabelrør har prosjektet kunnet føre traseen trygt gjennom våtmark, elv, fjellvann og annen sårbar natur mellom øst og vest.
SESU-cable legges rett på bunnen
– Med SESU-cable unngår vi utvendige lodd, og vi slipper å spyle det ned i bunnen. SESU-cable kan vi bare legge rett på bunnen. Det synker av seg selv, og det beskjedne røret utgjør et minimalt og helt akseptabelt inngrep.
Det sier Trond Wiggo Pollestad. Han er prosjektleder i Lyse Fiber, og var en av to prosjektledere innleid på prosjektet med etablering av en fiberforbindelse mellom Stavanger og Oslo.
Det utvendig beskjedne kabelrøret som har blitt lagt i en trasé fra Dirdal over fjellet til Seljord rommer en i og for seg tynn ledning, med en forbindelse som er alt annet enn beskjeden.
Les også: Vann og avløp i store dimensjoner legges i Glomma
Den er en del av et nettverk Altibox Carrier er i ferd med å bygge, som strekker seg fra Newcastle i Storbritannia via Stavanger til Oslo. Samtidig er det bygget en forbindelse fra Hamburg, gjennom Danmark og som undervannsledning over Skagerrak til Larvik.
Sterkt digitalt nett mellom Norge og verden
Forbindelsen kobler Norge til digitale knutepunkter som London, Brussel, Amsterdam og Hamburg. Med en kapasitet på 260 terabits pr sekund vil det nye nettverket fra Altibox Carrier gi en kraftig forbedring av datakapasiteten mellom Norge og resten av verden.
Den gir også en sårt tiltrengt sikkerhet og robusthet i nettet.
– Ja, redundans er et hovedpoeng. Når noen knekker forbindelsen et sted med gravemaskin – og det vil skje – må man være sikre på at ikke hele nettforbindelsen til Europa kneler med det samme, sier Pollestad.
Trond Wiggo Pollestad, prosjektleder i Lyse Fiber.
Men før man kommer så langt må man få strukket den kabelen fra innerst i Ryfylke, gjennom et temmelig tøft terreng over fjellet ned til Tyrifjorden på Ringerike.
Les også: Derfor tar undervannsledninger mer tid i byråkrati enn i bygging
Den jobben var det altså Lyse som gjorde for Altibox. Det er første gang det blir bygget en digital forbindelse som dette i denne delen av landet. Alle store forbindelser av denne typen ligger der det fra før går store veier og/eller jernbane.
Her blir det altså bygget en ny "vei" for datatrafikken, i et område der det fra før er lite vei og mye følsomt fjellterreng.
Fiber over fjellvann og i fjellterreng
Gjennom mye av traseen skal fiberen strekkes over fjellvann og gjennom våtmarksområder, samt langs veier der det ikke er mulig å grave langs veien på vanlig måte. Her har man valgt å bruke 40 mm SESU-cable fra Hallingplast som kabelrør.
Det samme har Pollestad og hans kollegaer gjort på et par elvekryssinger, der SESU-cable har blitt skjøtet inn mot konvensjonelle fiberkabelrør.
Når man først tar jobben med å legge kabelrør gjennom følsom natur som dette, så legger man ikke bare det ene røret man trenger i dag. Her har Lyse samtidig lagt ned flere parallelle rør. Forbindelsen som er lagt nå er på 288 fiber, men kabelrøret har kapasitet på godt over 1000 fiber pr rør. Her ligger det altså godt til rette for senere oppgraderinger.
Les også: Graver undervannsledninger ned i bunnen med gammel norsk metode
SESU-cable er et ferdig vektet rør i PE100, med utvendig vekting og beskyttelse i form av en mineralfylt utvendig PP-kappe.
Vektingen i barytt gjør at røret synker av seg selv i vann og våtmark, og krever dermed betydelig mindre inngrep med graving og annet maskinarbeid. Vektingen innlagt i rørveggen består av mineralet barytt. Det gir en større ringstivhet enn konvensjonelle kabelrør i plast, og danner en solid beskyttende kappe rundt kabelen.
Det eneste alternative for dette fiberprosjektet var et armert rør som ikke kunne leveres i stor nok dimensjon, og til en vesentlig høyere pris pr meter.
SESU-cable var løsningen
– Det er enkelt å legge, og har gitt oss store besparelser i både kostnader og inngrep fra graving. Når alle andre løsninger har feilet eller vært for dyrt, så har SESU-cable vært løsningen for å trekke fiber gjennom dette terrenget. Det er et kjempeprodukt, sier Pollestad.
Ideen om å bruke SESU-cable kom fra maskinentreprenør Torbjørn Reime, som er Lyses underleverandør på prosjektet. Erfaringene så langt er gode, og prosjektleder Trond Wiggo Pollestad mener det er et godt produkt også på senere fiberprosjekter.
Klar til utrulling fra trommel. (Foto: Maskinentreprenør Torbjørn Reime)
Kabelrør trekkes over fjellvann. (Foto: Maskinentreprenør Torbjørn Reime)
SESU-cable klar til utlegging. (Foto: Maskinentreprenør Torbjørn Reime)
SESU-cable legges rett på bunnen. Trenger verken lodd eller nedspyling. (Foto: Anders Hauge)
– Det er kun ett alternativt produkt på markedet, og det er dyrere. Det brukes mye "egenmekk-løsninger". SESU-cable fungerer godt. Ideellt sett skulle gjerne det indre røret vært rillet for å gjøre det lettere å blåse fiberen etter legging. Men det fungerer godt også med glatt rør. Dette er noe jeg tror vi vil bruke mer av, sier han.
Lyse Fiber hadde ansvaret for å legge forbindelsen over til Tyrifjorden, mens Viken Fiber tok over "stafettpinnen" derfra inn til Oslo. Dermed har Norge fått en betydelig sterkere og bedre dataforbindelse med resten av verden, delvis takket være noen mil med SESU-cable fra Hallingplast.
Ny satsing på kraft og telekom
– Et godt bruksområde for SESU-cable. Det er en veldig god idé fra entreprenørens side, og det er moro å se at våre produkter kan brukes til å etablere viktig infrastruktur uten å gjøre store inngrep i miljøet, sier Erik Lottrup i Hallingplast AS.
Han er selskapets produkt- og salgssjef på energiområdet, som omfatter både energi og telekom.
– Vi kan også levere kabelrøret med innvendig rilling, skyter han inn.
Kraft- og telekommarkedet er et nytt område for den tradisjonsrike rørprodusenten Hallingplast.
– Mange i det markedet reagerer med overraskelse når de får høre om produktet. "Jøss, finnes det noe sånt?" har jeg hørt mye av. SESU-cable gjør det enklere å trekke både kraftkabel og fiber som sjøledning enkelt og kostnadseffektivt. Den fungerer like godt uansett om mediet er fiber eller strømkabel, sier han.
Erik Lottrup, Hallingplast AS.
SESU-cable kan leveres med belastning tilpasset mediet, for legging i ferskvann eller sjø. Det kan leveres tomt, eller ferdig med trekketråd. Det kan også leveres med innvendige riller, som etterlyst av Pollestad lenger opp i denne artikkelen. Mediet kan trekkes gjennom før røret senkes, eller etter at det er er lagt på plass i traseen.
I Altibox-prosjektet omtalt her ble det brukt som kabelrør for fiber. På sjøkabel i kraftnett kan kostbar armert kabel erstattes av konvensjonell kabel i SESU-cable kabelrør.
– Det åpner for flere måter å bruke produktet på sier Erik Lottrup.