Fra fremmedvann og avløpsdirektivet, via VA-data og samspillskontrakter til jord-professorens “dom” over bentonitt i styrt boring. Og det er bare noen stikkord. Her er en oppsummering av Hallingtreff 2025 – tre dager på Geilo som går både fort og sakte.
I januar hvert år møtes folk fra kommuner, entreprenører, rådgivere og leverandører til Hallingtreff. Den særdeles tradisjonsrike konferansen for vannbransjen ble i 2025 arrangert for 27. gang. Et hovedmål for arrangørene er at samtlige deltakere skal reise hjem fra Hallingtreff med ny kunnskap i bagasjen.
Det er også et arrangement der kontakten mellom folk er like viktig som det faglige, og praten mellom foredragene er like viktig som selve foredragene.
– Det er litt som et slektstreff for oss som har vært med lenge. Veldig hyggelig, sier daglig leder Øystein Olimb i NoDig-entreprenøren Olimb Anlegg AS med et lurt smil.
Han reiste hjem fra Hallingtreff 2025 også med noe mer håndfast og temmelig eksklusivt i bagasjen. Mer om det til slutt.
Hallingtreff 2025 startet – som det har gjort 26 ganger tidligere – med lunsj og fabrikkbesøk hos Hallingplast mandag ettermiddag. Omkring 300 av totalt 350 deltakere fikk se Hallingplasts flunke nye fabrikk. I det faglige programmet på fabrikkbesøket fikk de besøkende nærmere orienteringer om flere sider ved Hallingplasts produksjon og utvikling:
- Wopas, produksjon av opptil 31 meter lange trestolper med utvendig tetting i plast.
- Resirk-produksjon, der gamle oppdretsmerder og vrak fra dagens produksjon kvernes og omdannes til råvare for nye plastrør
- Omvisning i rørproduksjonen i fabrikken
- Tette PE-kummer fra Haplast gir nye muligheter
- Faglig dypdykk i PE som rørmateriale
- Gjennomgang av store rør og rørdeler i PP
Deltakerne fikk se både den nye fabrikken (over) og selve rørproduksjonen (under) på fabrikkdagen hos Hallingplast. (Alle foto: Jørn Søderholm)
F.v. Trond Bråten, Kim André Husnes og Christoffer Henriksen. Alle fra Aktiv Rørteknikk AS.
Erfaringer og foredrag fra vannbransjen
– Hva jeg har hørt om Hallingtreff? At det er stedet å være for folk i vannbransjen. Jeg gleder meg, sa Kjersti Olsen Ingerø på toget på vei til Hallingtreff.
Hun jobber til daglig som prosjekteringsleder på COWI i Fredrikstad, og var med på Hallingtreff som deltaker for første gang.
– Ble forventningene innfridd?
Kjersti Olsen Ingerø. Her i samtale med utstiller Kjetil Storli (t.v.) i Aqua-Tools AS sammen med COWI-kollega Tom A. Karlsen.
– Absolutt! Et bredt opplegg med gode faglige inputs i alt. Veldig fint med så stor grad av erfaringsbaserte foredrag. Det var også et hyggelig sted å være. Ekstremt mange hyggelige mennesker med felles faglige interesser, som ønsker å dele kunnskaper. Det var også interessant å få en titt innom fabrikken første dag. Det er sjeldent man får en anledning til å se starten på produktene som havner i grøfta, sier Kjersti Olsen Ingerø.
Les også: Fra teori til praksis - slik blir Hallingtreff laget
Hun kom til COWI og Fredrikstad i fjor vår, etter mange år på Svalbard.
– En stor overgang fra legging av grøfter oppå bakken til å grave det ned langt under bakken, humrer hun.
Med som reisefølge var blant andre Ingerøs COWI-kollega Tom A. Karlsen, bransjeveteran og svært erfaren Hallingtreff-deltaker. Hallingtreff-entusiasten Tom A. Karlsen fikk starte den første “vanlige” konferansedagen tirsdag med et kåseri, formulert som betraktninger fra et gammelt gråjernsrør som lever et tøft liv under bakken. Etter munter kåsering behørig besvart med humring fra publikum gikk programmet over i den første hoveddelen, om fremmedvann i avløp.
Fremmedvann og avløpsdirektiv
Det vil si vann som fyller opp i avløpsnett og renseanlegg, men som ikke er avløpsvann. Overvann fra bebyggelse og terreng er en viktig del av det.
Arne Haarr fra Norsk Vann startet på scenen med siste nytt om EUs avløpsdirektiv. Det er vedtatt av EU, men fortsatt gjenstår et stort arbeid med å gjøre direktivet til norske forskrifter. Her er ennå mye uklart og ugjort.
Arne Haarr i Norsk Vann på Hallingtreff 2025.
– Vi håper bare det blir gjort en grundig jobb med å skrive bestemmelsene riktig. Sist Norge tok avløpsdirektivet inn i egne forskrifter så vi at et handlingsrom som var “innebygget” i EUs originale tekst faktisk ble tatt bort i overgang til norsk. Jeg håper det ikke skjer igjen. Vi i Norsk Vann er veldig opptatt av at dører ikke må lukkes. Det som finnes av handlingsrom i teksten fra EU må ikke fjernes, sa Arne Haarr.
Les også: EUs avløpsdirektiv kommer snart - tre nøtter og ett mulig lyspunkt
Etter Haarr fikk de 350 deltakerne se, høre og lære hvordan tre kommuner forsøker å håndtere problemene med fremmevann i avløpet. Henholdsvis Ålesund, Porsgrunn og Tromsø. Hver med sine valg av metoder, teknologi og varierende støtte av leverandører.
– Bruk de dataene du allerede har best mulig, og sjekk funn med flere metoder for å kvalitetssikre informasjonen. Oppløsning trumfer nøyaktighet i målinger. I jakten på fremmedvann er det viktigere å måle bredt og mange steder enn å måle mest mulig nøyaktig, sier John Andre Nordhus i Porsgrunn kommune.
Han fortalte om en enkel metode han og kommunen selv har utviklet, som gjør det mulig å kartlegge bredt med enkle hjelpemidler, der mobilkamera(!) er en viktig teknologi. Det skal vi komme nærmere tilbake til i en egen artikkel her på Rørbloggen senere.
Innlekk på avløp et kjempeproblem
– Veldig interessant! Fremmedvann er et av de viktigste temaene her. Innlekk på avløpsledninger er et kjempeproblem, sier Asgeir Øybekk i Arendal kommune (bildet over).
Han jobber til daglig som avdelingsleder for analyse og utredning – eller prosjektering og utbygging for å si det mer praktisk – og var på Hallingtreff for første gang.
Lekkasjejakt og -utbedring var neste hovedpost. Her fikk vi først se og høre hvordan Holmestrand kommune og Sande-entreprenør Kjeldaas AS ved hjelp av ny teknologi har kartlagt en problematisk vannledning for kommunen. Teknologien er blant annet basert på ultralyd, og er helt ny i Norge. Mer om det i en egen artikkel her senere.
Vi fikk se hvordan rørinspektør Christoffer Henriksen på Sørlandet legger rørinspeksjonsdata rett inn i Gemini Portal + for oppdragsgiver Kristiansand kommune. Rekk opp en hånd hvis du kjenner til rørinspeksjonsfilmer som har blitt liggende på VHS-kassetter og minnepinner, uten å bli brukt til noe særlig...
Deretter orienterte Joakim Rognsøy (bildene under) hvordan Asker kommune ved hjelp av effektiv dataflyt kan bruke alt av rørinspeksjonsdata til å gi kommunen bedre oversikt.
Rørinspeksjonsdata slik de ser ut i output på kart (under). Fargene sier hvor gamle rørinspeksjonene er, mens "bølgene" indikerer svanker på strekk.
– Et godt verktøy for prioritering. Det har vært moro å få være med på å utvikle metodene i dette. Oppdatert datakunnskap hos oss yngre og “datanerder” kan gjøre en forskjell for kommunen, sa Rognsøy i sitt innlegg.
Les også: Rørinspektøren avdekker feil på rørnettet for å øke vannkvaliteten
– Hallingtreff er årets høydepunkt i bransjen, med alle fagmiljøer samlet på ett sted. En fagsamling på meget høyt nivå, fullt av vitebegjærlige og oppegeående mennesker i alle deler av verdikjeden. Det er et enesteående eksempel på at en plastrørleverandør oppe i et dalføre kan invitere alle til et felles møtested. Også konkurrenter, uansett metoder og materialer. Det er fantastisk, sier teknisk rådgiver Øystein Bjørløw i entreprenørselskapet Kjeldaas AS.
Øystein Bjørløw var med som deltaker i 2025 etter å ha vært fraværende noen år. Her på toget på vei til Hallingrtreff.
– Vi må dele på hvem som reiser dit for å delta, sier Bjørløw.
Bedre VA-kartverk i Trondheim
Trondheim kommune er godt i gang med et stort arbeid for å forbedre sitt eget kartverk. Geodataingeniør John Bjørndal i kommunen forttalte i et innlegg at kommunen har slitt – og sliter fortsatt – med store merkostnader som følge av feil og mangler i VA-basen. Bjørndal har en nøkkelrolle i det pågående arbeidet, som blant annet involverer nye krav til entreprenørene.
– Når entreprenørene regner på en jobb må de også lage en plan for innmåling, som de tar betalt for. Denne planen for innmåling er egen post i mengdebeskrivelse. Målet er å få inn data fortløpende gjennom anlegget, sa Bjørndal i sitt innlegg.
Morten Bjørkmo fra Bulldozer Maskinlag AS på Sortland fortalte en fascinerende historie om hvordan de som entreprenør fikk overlevert et begredelig underlag fra en konsulent langt unna på et prosjekt de skulle utføre for kommunen. Her var blant annet vann og avløp prosjektert med trasé under en eksisterende OPI-kanal, mens overvann og spillvann kolliderte med seg selv innenfor det samme prosjektet selv om det hele var prosjektert av den samme konsulenten.
– Som entreprenør ser vi stadig at kommuner prøver å spare penger, men sparer på feil sted. Man velger billigste konusulent, men blir sittende med feilprosjektering som koster mange millioner i den andre enden. Jeg har en mistanke om at noen konsulenter tenker at en liten kommune kan være en god melkeku, sa Bjørkmo i sitt innlegg.
Løsningen på det nevnte prosjektet ble at Bulldozer Maskinlag AS inngikk en slags samspillskontrakt med kommunen og gjorde om på hele prosjekteringen.
Samspill i entrepriser og kontrakter var for øvrig et hovedtema siste konferansedag. Her fikk deltakerne blant annet høre fra både byggherre, hovedentreprenør og NoDig-underentreprenør om erfaringene med VA på langs, et pågående arbeid i Nittedal som er stort i både trasélengde og omfang av styrt boring, og der mye av arbeidet foregår i en samspillsentreprise.
Prosjektleder Kristian August Olimb t.v. hos NoDig-entreprenør Olimb Anlegg AS og enhetsleder Bjørn Rønholt t.h i Nittedal kommune.
Der brukes styrt boring i stort omfang, ikke minst for skåne store jordbruksarealer. Hvor skånsom er egentlig styrt boring mot jordbruksland? Og hvordan skal man forholde seg til matjord og jordbruksareal i anleggsarbeid? Det var tema for et innlegg av jordforsker Trond Haraldsen ved Nibio.
Seniorforsker Trond Haraldsen ved Nibio.
– Kjøring med maskiner på matjord kan gi komprimeringer som skader jorda. Utfordringen med styrt boring er at man få blow-ups, der betydelige undergrunnsleire blir presset opp og legger seg over matjorda. Det kan medføre dårlig jordstruktur og tettere jord, sa Haraldsen i et innlegg som virkelig gikk faglig i dybden.
Les også: Samspill og samhandling gir resultater
Byggherrer og entreprenører i samspill
I samspillsdelen av Hallingtreff fikk deltakerne også høre hvordan samspill som kontraktsform kom til nytte i et par andre prosjekter. Først på Vårveien, en nøtt Oslo VAV og Steg Entreprenør AS har løst i godt samarbeid.
Prosjektleder Ove Emil Aker i Oslo VAV og anleggsleder Jan Erik Scanche i Steg Entreprenør. De grønne strekene på flyfotoet t.h. indikerer de totalt 55(!) traseene som har vært aktuelle i prosjektet.
Deretter et prosjekt i Stranda på Sunnmøre. Du vet der de har Grandis, spekeskinke og noe av Norges aller beste terreng for skikjøring. Ikkje den stranda, men den Stranda ja...
Der var det både kraftkabler og vannledning som skulle tas ned et bratt fjellterreng. Teknisk krevende og med to byggherrer ga det utfordringer til både rådgiver Asplan Viak og entreprenør Stranda Anleggsservice AS.
– Med kommunen som BH på vannledningen og nettselskapet Linja som BH på elektrogrøfta var det viktig å være veldig åpne, for å sikre at vi jobbet mot samme mål. Begge byggherrer har gitt tilbakemelding om at samspill var ekstra bra i et komplekst prosjekt som dette. For oss som konsulent var det nyttig å jobbe så tett med entreprenør, som kan lokale forhold veldig godt. Entreprenøren fikk også en bedre forståelse for hvordan konsulenten tenker og hva man trenger.
Det sa Kristian Dyb fra Asplan Viak Ålesund og Joakim Relling fra Stranda Anleggsservice i et innlegg om prosjektet. Båsum Boring AS var med som UE på boring, en metode som til nå er lite brukt i det utfordrende terrenget på Sunnmøre. Også dette skal vi grave oss dypere ned i i en egen artikkel senere.
Les også: Dette likte vi ved Hallingtreff 2024
Hallingtreffs Hederspris 2025 til Øystein Olimb
Til slutt skal vi tilbake til Øystein Olimb, fra starten av denne artikkelen. Hva var det han fikk med seg i bagasjen, i tillegg til ny kunnskap?
Jo, under festmiddagen tirsdag kveld fikk han med seg selveste Hallingtreffs Hederspris! Der ble Olimb klappet fram på scenen og kunne stolt ta imot prisen foran 350 Hallingtreff-deltakere og kollegaer i bransjen. Øystein Olimb er daglig leder i Olimb Anlegg AS, en entprenørbedrift som gjennom flere tiår har vært selve flaggskipet innen grøftefrie NoDig-metoder. Metodene gjør det mulig å fornye vann- og avløpsledninger i bakken med vesentlig mindre inngrep enn ved konvensjonell graving.
Øystein Olimb fikk Hallingtreffs hederspris 2025.
– Han er en særlig viktig ildsjel for vannbransjen. Både som ambassadør og entusiast for grøftefrie NoDig-metoder, og for rent vann og godt arbeid generelt i bransjen, sier juryen i sin begrunnelsen for prisen.
Juryen peker på at Olimb gjennom snart 30 år har stått sentralt i mye av kunnskapsutviklingen innen grøftefrie NoDig-metoder i bransjen. Spesielt innen styrt boring i løsmasser.
– Først i mange års praktisk arbeid ute i felt og de senere årene som daglig leder i Olimb Anlegg AS. En bedrift som på mange måter har vært selve flaggskipet i fremveksten av NoDig-metoder, helt siden faren Kristian Olimb var først ute her i landet med slike metoder. Et arbeid det står stor respekt av. Hans kunnskapsdeling er i tråd med Hallingtreffets ånd. Øystein er en ildsjel som gjennom sitt arbeid har bidratt til mer effektiv ledningsfornyelse og bedre kvalitet i bransjen, sier juryen.
Hallingtreffs hederspris ble i år tildelt for tiende gang. Prisen skal tildeles en person som er og har vært en ildsjel i VA-faget, og gjennom sitt arbeid har bidratt til bedre kvalitet i bransjen.
Tidligere mottakere av hedersprisen:
- Arne Johansen, virksomhetsleder i Nesodden kommune.
- Odd Borgestrand, journalist
- Arve Hansen, rådgiver og Hallingtreffs «far»
- Tom A. Hansen, rådgiver i Cowi
- Frode Berteig, senioringeniør i Bærum kommune
- Toril Hofsagen, daværende leder i Norsk Vann
- Peer Christian Nordby, entreprenør og ambassadør for RIN og SSTT
- Steinar Tragethon, tidligere daglig leder i Hallingplast
- Trond Alm, rørinspektør og fagentusiast i Tubus AS