Anleggsrørlegger Jørgen Opsetmyren

Jørgen Opsetmyren er fagmann med kompetansen “alle” i VA-bransjen ønsker å ha med på laget. Denne uka gikk han opp til fagprøven som anleggsrørlegger. Her forteller hvorfor han valgte faget, og hvilken rolle ADK-sertifikatet har i det nye fagbrevet. Og ikke minst: Hvordan det gikk på fagprøven…

Jeg er Jørgen Opsetmyren. Jeg er (19) år gammel når dette skrives, i august 2024. Det siste året har jeg vært lærling i anleggsrørleggerfaget i Nordby Maskin AS. Jeg har akkurat gått opp til fagprøven i Anleggsrørleggerfaget.

Et ganske nytt fag som ikke så mange har fagbrev i ennå. Om jeg besto fagprøven eller ikke? Kommer tilbake til det lenger ned. 

New Call-to-action

Nordby Maskin 

Jeg har blitt bedt om å si litt om faget, hvilken type kunnskap jeg har som anleggsrørlegger og hvorfor jeg valgte dette faget. Jeg skal også si litt om hvordan jeg ser på forholdet mellom ADK-sertifisering og fagbrev som anleggsrørlegger.

Først et par ord om bedriften jeg har gått som lærling i. Nordby Maskin AS er en familiebedrift som gjennom 30 år har bygget seg til en sterk og tydelig regional totalleverandør innen infrastruktur. Selskapet er et entreprenørfirma innen grunnarbeid, vann og avløp, anleggsgartner og infrastrukturbygg. Med base i Nannestad i nærheten av Oslo Lufthavn leverer Nordby Maskin ulike typer arbeid til proffmarkedet hovedsakelig på Romerike i Akershus. Som lærling i selskapet har jeg vært én av i overkant av 220 ansatte.

Les også: Endelig er anleggsrørleggerfaget her

Jeg gikk størstedelen av læretida som anleggsrørlegger i en annen entreprenørbedrift i Oslo-området. Den gikk konkurs i begynnelsen av 2024. Brått sto jeg uten læreplass. En god kamerat tipset meg om Nordby Maskin, og takket være en velvillig ledelse i Nordby Maskin fikk jeg raskt fortsette læretida her.

anleggsrorlegger-jorgen-nordbymaskin-5531

Jørgen Opsetmyren under veiledning av Mihai Radu Bogdan. (Alle foto: Jørn Søderholm) 

Anleggsrørlegger Jørgen Opsetmyren

Det er jeg veldig takknemlig for. Her har jeg fått være med på mye variert arbeid innen vann og avløp, og gode forberedelser fram mot fagprøven.

Anleggsrørleggerfaget

Anleggsrørleggerfaget handler om hvilken betydning vannforsynings- og avløpssystemene har for infrastrukturen i samfunnet vårt. Faget bidrar til å utdanne yrkesutøvere som kan:  

1) sørge for godt, trygt og sikkert drikkevann til innbyggerne og

2) sørge for å lede bort spillvann og overvann i tråd med lover og forskrifter.

Anleggsrørleggerfaget handler også om å sikre kvalitet, levetid, funksjon og drift av anlegg for framtiden.  

Læreplanen tar for seg bygging av VA-anlegg og tilhørende betong- og grunnarbeider, oppbygging av veier og fundamenter i tilknytning til anlegget, grøfting med legging og sikring av ledningsnett etter til enhver tids regelverk. Rørinspeksjon og spyling av ledninger, samt opplæring innenfor grøftefrie løsninger – NoDig – er også en del av faget. En anleggsrørlegger kan jobbe med vann- og avløpstjenester i bygg- og anleggsvirksomhet. Men ikke "bare" begrenset til å legge rør. Anleggsrørleggeren har en bred utdanning og kunnskap om et større bilde innen anleggstekniske fag.

Beskrivelsen over er ikke mine ord, det er hentet fra omtale de som har “laget” faget har skrevet.

For min del kan jeg bare bekrefte det som sies der. Jeg gikk bygg- og anleggsteknikk og anleggsteknikk på henholdsvis VG1 og VG2 på videregående på Skedsmo videregående skole.

Les også: Holdninger og kompetanse i vannbransjen

En god skole og mange flinke lærere som ga en bred innføring i anleggsteknikk, og som sendte oss ut med et godt og bredt grunnlag for læretida.

anleggsrorlegger-jorgen-nordbymaskin-5477

Forberedelse til pumpestasjon på et prosjekt for Lillestrøm kommune. 

Lærlinger og praksiskandidater i anleggsrørleggerfaget

Anleggsrørleggerfaget var nytt det første året jeg gikk på videregående, og jeg syntes med én gang det virket interessant. De fleste andre i klassen ville bli maskinførere. For min del ble det litt vel ensformig, og det virket mye mer variert å jobbe i Anleggsrørleggerfaget. I min klasse var det bare jeg og én annen – av ca 15 – som valgte anleggsrørleggerfaget da vi skulle ut som lærlinger.

Ifølge statistikkbanken til Utdanningsdirektoratet ble det oppnådd 50 fagbrev for anleggsrørleggere i perioden 2022 – 23 (oktober-september). De fleste av de 50 fagbrevene ble oppnådd av praksiskandidater, med minst fem års erfaring fra arbeid i faget. Kun 14 av de 50 fagbrevene ble oppnådd av lærlinger. Det er ikke registrert noen fagbrev i faget før dette. I desember 2023 hadde opplæringskontoret OKAB 167 lærlinger i anleggsrørlegger faget.

Tallene kommer rett fra MEF, og er det ferskeste totaltallet som finnes. Det kommer nye tall i desember 2024.

Grunnarbeid, vann og avløp

Læretida og jobben har bekreftet den litt vage følelsen jeg gjorde valget ut fra på skolen: Dette er et interessant og variert arbeid.

Anleggsrørlegger Jørgen Opsetmyren

Litt maskinkjøring er det fortsatt. Det er moro, og jeg har maskinførerbevis M2, M4 og M6 på hhv gravemaskin, hjullaster og dumper. Men den totale bredden og variasjonen i jobben er uslåelig. Som anleggsrørlegger får man jobbe, lære og utvikle seg i det kanskje bredeste spekteret alle fagene i anleggssektoren. Her gjør vi alt fra planlegging og massehåndtering via konvensjonell bygging og NoDig til kobling, ferdigstilling og driftssetting.

Vi jobber med både bygging av nye, store anlegg og mindre rehabilitering og reparasjoner. Det er et veldig bredt fagområde.

Noe av det jeg har trivdes best med i Nordby Maskin er muligheten til å jobbe innenfor mye av den totale bredden i faget. Inkludert mer avanserte og spesialiserte oppgaver som styrt boring, cracking/utblokking og spunting. Mange entreprenører jobber spesialisert, og bruker andre spesialiserte entreprenører til oppgaver som det. Å jobbe i en bedrift som driver med mye av de “spesialtingene” i egen regi har vært interessant og lærerikt.

Plastsveising er én av tingene jeg trives godt med. Jeg fikk sveisesertifikat først av OKAB som lærling i det første firmaet. Nordby Maskin sveiser selv dimensjoner opptil 700. Som oftest er det rørleggere selv som sveiser. Det er fint å være en del av en gjeng som jobber så bredt, og det er bra for prosjektene å ha fleksibiliteten i folk som kan mye i stedet for spesialister som må bookes. 

 

anleggsrorlegger-jorgen-nordbymaskin-5559

Fv prosjektleder Henrik Johansen, lærling Jørgen Opsetmyren, rørlegger Mihai Radu Bogdan og maskinfører Tommy André Riiser. Bildet er fra prosjektet Riddersvingen, i mai 2024. 

Spesialkunnskap i VA-drift

Trykkprøving, kloring/desinfisering og rørinspeksjon står på “menyen” over det man kan som anleggsrørlegger. Jeg har vært med på det, og Nordby Maskin har godkjent personell for å gjøre det. Ofte kreves det at en uavhengig tredjepart skal utføres kontroller på prosjekter. Spyling, staking og andre driftsoppgaver står også på læreplanen.

Les også: Mitt møte med den norske VA-bransjen som ung ingeniør

Som lærling og senere fagarbeider hos en entreprenør er det ikke ofte man kommer borti sånne driftsoppgaver. Men det er veldig nyttig å kjenne til det, og å ha vært gjennom hvordan det utføres.

Gjennom læretida og opp mot fagprøven hadde vi noen opplevelser som viste at dette er et nytt fag. Ikke alt var på stell i oppfølging og innhold, og det var f.eks en god del spørsmål og uklarheter om hva man skulle være gjennom i læretida. Men det var mest mindre ting, og ikke veldig mye. Med flinke, praktiske folk ordner det seg alltid.

Folk i vår egen bransje vet hva anleggsrørleggeren driver med, selv om ikke alle har fått med seg at det nå er et eget fag.

For mange utenfor bransjen er det litt mer uklart. “Åja, du er rørlegger ja. Kan du hjelpe meg litt?”, hører jeg ofte. Folk tror jeg er en vanlig rørlegger som kan fikse vasken og dusjen for dem, og noen synes det er litt rart når jeg er en rørlegger som bare kan jobbe med rør utenfor huset.

Anleggsrørlegger vs ADK

I anleggs- og VA-bransjen er man godt kjent med ADK-sertifikatet. Det har i mange, mange år vært viktig som fagopplæring og dokumentasjon på kunnskap innen VA-spesifikke emner for fagfolk med andre typer kompetanse.

Sertifikatet er vanlig i kombinasjon med fagbrev som grunnarbeider eller maskinfører. Anleggsrørleggerfaget inneholder all kunnskapen som ligger i ADK-sertifisering, og en god del andre ting.

Jeg fikk ADK-kurs på skolen, før læretida. Jeg har hørt at om man har fagbrev som anleggsrørlegger, så er det ikke påkrevd med sertifikatet. Anleggsrørlegger-fagbrevet skal visstnok være “bedre” enn ADK. I alle fall bredere. Men dette er nytt ennå, og jeg har ikke sett noe til det i praksis. Hos Nordby Maskin har de fleste rørleggerne en kombinasjon av fagbrev som grunnarbeider og ADK-sertifikat.

Jørgen Opsetmyren gjør klart til muffesveis under veiledning av rørlegger Mihai Radu Bogdan. (Foto: Jørn Søderholm) 

Jørgen Opsetmyren gjør klart til muffesveis under veiledning av rørlegger Mihai Radu Bogdan. (Foto: Jørn Søderholm) 

Mangler rørleggere i anleggs- og VA-bransjen

Da jeg satt på videregående og valgte anleggsrørleggerfaget visste jeg ikke at jeg valgte et fag som er mangelvare i anleggs- og VA-bransjen. Fagfolk med anleggsrørleggerkompetanse er ettertraktet.

Det er litt stas, og jeg liker tanken på at det er gode jobbmuligheter. Men man kan jo ha bare én jobb om gangen, og det viktigste er at det er et interessant fag. Vi trenger flere fagfolk inn i anleggsrørleggerfaget, og jeg snakker gjerne varmt om faget til folk jeg kjenner.

Som du sikkert skjønner: Jeg er sjeleglad jeg valgte anleggsrørleggerfaget, og jeg stortrives på jobb i dette særdeles brede og utfordrende fagområdet.

Hvordan det gikk på fagprøven? Jo takk, bare bra. Jeg besto, har nå fagbrev og kan kalle meg faglært anleggsrørlegger!

Fagprøven besto av to oppgaver:

  1. Montere en Baio – spindelforlenger, eller en diger bakkekran om du vil – på vannledning. 
  2. Sveise inn en PE-kum.

Begge deler var som forventet og gikk bra uten overraskelset. Det er veldig deilig å være ferdig med læretida. Nå gleder jeg meg til å gå på jobb som fagarbeider på mandag. 

Denne artikkelen er en kommentar. Holdninger og meninger i artikkelen er forfatterens egne og deles ikke nødvendigvis av utgiver Hallingplast AS.

 

Bli varslet om nye innlegg: Abonner på Rørbloggen Meld deg på ›