Avløp i rør på 200 meters dyp i Årdalsvatnet

Da fylkesmannens miljøvernavdeling i Sogn og Fjordane i 2010 ga Årdal kommune pålegg om å få orden på sitt avløpsutslipp i Årdalsvatnet startet en spektakulær prosess. Prosjektet viste at miljøbevissthet lønner seg.

Alternativet var en kostbar ombygging  av det 20 år gamle mekaniske renseanlegget til et høyverdig renseanlegg, eller legge en 9,2 kilometer lang sjøledning gjennom Årdalsvatnet, ytterligere 2 kilometer i Hæreidelva og fram til 40 meters dyp i Årdalsfjorden.

"Politikerne og fagmiljøet i Årdal ble enig om at en ny sjøledning var det beste alternativet i et langsiktig perspektiv. Prislappen for det store miljøprosjektet ble på drøye 40 millioner kroner", opplyser fagansvarlig for vann, avløp -og renovasjon i Årdal Kommune, overingeniør Arne J. Kjos.

Last ned gratis e-bok: Trykkrørsystem av polyetylen (PE)

De aller beste rørene

IMC Diving AS i Bergen vant anbudskonkurransen på Årdals-prosjektet, og Hallingplast AS fikk jobben med levering av ledningene i Årdalsvatnet og Hæreidelva.  Hallingplasts daglig leder, Steinar Trageton, og prosjektleder i IMC Diving, Jørn Oksnes, overbeviste Årdal kommune om å benytte markedets beste materiale for sjøledninger som skulle senkes ned på 200 meters dyp.  Dette medførte en ekstrakostnad på to millioner kroner, men politikerne i Årdal var ikke i tvil om at dette var en riktig investering, også sett fra et miljøperspektiv.  

Les også: Bransjedirektører i felles løft for vann og avløp

Kommunen fornøyd med sjøledning

Overingeniør Arne J. Kjos fulgte prosjektet nøye fra start til mål. Han mener Årdal kommune kan være stolt av det som nå er realisert med den nye overføringsledningen til Årdalsfjorden.  Driftskostnadene med rensing av avløpet i Øvre Årdal ville komme på om lag to millioner kroner i året, og Norconsult stipulerte ombyggingskostnader til et nytt, høyverdig renseanlegg til å bli mer kostbart enn å legge sjøledning.  Dermed var det kombinasjonen av økonomisk gevinst og en miljømessig god løsning som ble utslagsgivende”, sier han.  

Avløp i rør på 200 meters dyp i Årdalsvatnet - 1Avløp i rør på 200 meters dyp i Årdalsvatnet - 2

 I Årdal ble det lagt en 9,2 kilometer lang sjøledning gjennom hele Årdalsvatnet, ytterligere 2 kilometer i Hæreidelva og fram til 40 meters dyp i Årdalsfjorden. Alle foto: Odd Borgestrand

Les også: Nye Bjørnafjorden kommune investerer en milliard i vann og avløp

Løsningen ble en PE 100 RC

Sjøledning ble valgt,- PE 100 RC+ rør med PP beskyttelseskappe - levert av Hallingplast. Materiale ble valgt for å sikre at installasjonen ikke påvirkes av ytre belastninger som eksempelvis jordras, siden ledningen ligger på 200 meters dyp med bratte fjellsider på hver side. Rørene ble produsert i hele 21 meters lengde. Dermed ble det mindre sveisejobb, raskere installasjonstid, og færre antall skjøter på ledningen. 

Sjøledning i ÅrdalsvatnetMontering av sjøledning i Årdalsvannet

– Politikere og fagmiljøet i Årdal ble enig om at en ny sjøledning var det beste alternativet i et langsiktig perspektiv. Prislappen for det store miljøprosjektet ble på drøye 40 millioner kroner. Hallingplast leverte PE 100 RC+ rør med PP beskyttelseskappe.

Bli varslet om nye innlegg: Abonner på Rørbloggen Meld deg på ›