Vi på Hallingplast har produsert enkle instruksjonsfilmer som omhandler sveising av ulike rørmaterialer. Denne gang tar vi for oss sveising av PP-rør.

PP-rør brukes normal som avløps- og overvannsrør med tradisjonelle muffeløsninger. En gummipakning i EPDM eller NBR fungerer som tetting i hver skjøt. Denne skjøtemetoden er godt kjent og brukes på de fleste rørtyper i dag. Metoden kan likevel i visse tilfeller være årsaken til problemer med for eksempel inntrenging av røtter som i ytterste konsekvens tetter avløpet. Da er det bare å ringe etter spylebilen. 

PP avløpsrør har imidlertid den fordelen at det kan sveises. Prosedyren er identisk med den velkjente sveisemetoden for PE-rør, og det er dette vi viser i filmen du kan se her i bloggen og på Hallingplast sine nettsider. 

Det er mulig både å speilsveise og elektromuffe-sveise PP-rør. På grunn av noe ulike smelteegenskaper må vi bruke et noe mindre sveisetrykk ved speilsveising. Ved å benytte en PP elektromuffe av samme materiale som PP-rørene vil dette fungere godt. Det er imidlertid viktig å være klar over at det finnes flere typer PP-materialer med ulike sveiseegenskaper. Vær derfor sikker på at du benytter rør og muffe som er tilpasset hverandre og produsert i henhold til standarden EN 1852. 

Se også: Slik sveiser du ferdig vektet synkerør

Ved elektromuffesveising forbereder vi røret på samme måte som for PE-rør. Her er det en hurtigguide tilgjengelig.   

Det er også mulig å bruke det samme standard sveiseutstyr som for PE-rør. Dersom speilsveising benyttes vil det oppstå en liten sveisesvulst inne i røret.  

Vi håper denne enkle videoen gir deg noen hint om hvordan du kan utføre en sveisejobb av god kvalitet. Har du spørsmål kan du selvsagt kontakte oss. 

Bli varslet om nye innlegg: Abonner på Rørbloggen Meld deg på ›